Ko seks kar traja in traja

Zapozneli izliv in vzroki za nastanek motnje

Čeprav se motnja prezgodnjega izliva pojavlja veliko pogosteje, pa to ni edina motnja izliva, ki jo poznamo. 10% vseh motenj erekcije namreč predstavlja zapozneli izliv.

O zapoznelem izlivu govorimo, kadar pri moškemu ne pride do izliva ali pa ima ponavljajoče se težave pri doseganju orgazma. Zdrav moški orgazem lahko doseže po približno petih minutah spolnega odnosa, medtem ko se pri moških, ki trpijo za simptomi zapoznelega izliva, ta čas lahko podaljša na 30-45 minut. Mnogi moški s to težavo bodo orgazem doživeli le s pomočjo masturbacije, med spolnim odnosom pa ne.

Razlogov za zapozneli izliv je več. Med fizične faktorje sodi adaptacija na tehniko masturbiranja, ki lahko spremeni način, kako delujejo živčni končiči na glavici penisa do te mere, da le-ta postane neobčutljiva na dražljaje med seksom. Vrsta zdravstvenih težav je povezana z zapoznelim izlivom, med drugim so to težave s prostato, sladkorna bolezen, visok krvni pritisk in bolečina od preteklih poškodb. Na izliv lahko vplivajo tudi zdravila, ki jih prizadeti trenutno jemlje, predvsem je z nezmožnostjo izliva povezano jemanje antidepresivov.

V stresnem okolju, kateremu smo iz dneva v dan bolj podvrženi pa je vedno več faktorjev tudi psiholoških. Za težave z izlivom je tako lahko krivo pomanjkanje spanja, motnje pozornosti zaradi skrbi, moteči dejavniki iz okolice ali napetost v partnerskem odnosu. Če ste fizično zdravi in v dobri kondiciji, je vzrok najverjetneje psihološki, vendar pa vseeno ne zanemarite rednih preventivnih pregledov pri vašem zdravniku.

Če na telesu ni bilo fizičnih sprememb ali bolezenskih znakov gre najverjetneje pri motnji izliva za psihološki vzrok. Psihološke vzroke nam bo pomagal odpraviti psihiater ali pa bomo (skupaj s partnerjem) obiskali seks terapevta, ki nam bo pomagal, da se znebimo težav v spolnosti. Pri pojavitvi bolezenskih znakov pa čim prej obiščite svojega zdravnika ali urologa.

Verjetno bosta partnerja začetne težave z zapoznelim izlivom, ki še niso tako hude, lahko rešila z iskrenim pogovorom in osredotočanjem na občutke, ki jih prinaša spolno življenje, ne pa toliko na orgazem sam posebi. Težave rešita preden se zaradi manj kvalitetnega spolnega življenja poglobijo. V prihodnjih dneh bomo pisali še o drugih motnjah pri impotenci ter kaj lahko storite (oziroma storita), da jih preprečite ali celo povsem odpravite.

Kakšno pa je vaše mnenje o motnji zakasnelega izliva? Kako si lahko pri njej najbolje pomagamo? Hvala, ker delite svoje misli z nami in s tem pomagate ostalim, ki se srečujejo z motnjami v spolnosti.

  • Share/Bookmark


En odgovor v “Ko seks kar traja in traja”

  1. fuga pravi:

    Ja, to je predvsem na začetku, ko ne zaupaš niti sebi, niti partnerju. Sploh če zaradi kakšnih specifičnih frustracij.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !