Ko je prehitro konec

Kaj sploh je prezgodnja ejakulacija?

Prezgodnja ejakulacija oziroma prezgodnji izliv nikakor ni bolezen. Je zgolj motnja, in to precej pogosta – težave z njo naj bi po statistikah imel kar eden izmed petih moških. Pri večini moških se pojavi kasneje v življenju ali v času, ki je za njih stresen, recimo ob menjavi službe. Bolezenski vzroki (ki so večinoma povezani s hrbtenico) prezgodnjega izliva so v manjšini, zato vas bo zdravnik ob pregledu le redko napotil k drugemu specialistu.

Simptomi prezgodnje ejakulacije so trije: kratek čas od vstavitve penisa v nožnico do izliva, občutek, da moški nima nobene kontrole nad izlivom in nezadovoljstvo s spolnim odnosom, ki se navadno prenese na oba udeleženca. Meja, kako kratek mora biti izliv, da lahko govorimo o prezgodnjem izlivu, je večinoma postavljena pri dveh minutah – normalen čas, ko pričakujemo izliv semena po vstavitvi penisa v nožnico in ob spolni aktivnosti, je 2 – 10 minut.

Pri starejših moških je prezgodnji izliv lahko tudi posledica strahu pred impotenco oziroma, preprostejše rečeno, “zaradi strahu, da bo uplahnil pred koncem spolnega odnosa”. Tovrsten prezgodnji izliv lahko rešujemo z različnimi tehnikami zadrževanja ali pa z naravnimi prehranskimi dopolnili, ki pozitivno vplivajo na dolžino in moč erekcije.

Pozitiven vpliv na čas izliva imajo tudi redni in sproščeni spolni odnosi.

Strah, sram in nezaupanje

Glavna težava, ki jo pri prezgodnjem izlivu navaja večina partnerjev, ki so se srečali s prezgodnjim izlivom, so negativne posledice, ki jih ta lahko prinese v siceršnji dober odnos med partnerjema. Pri ženskah je izjemno pogost strah, da partnerja ne privlači več, saj “se za njo ne potrudi več”, da ga vzburja druga ženska, ali pa začne moški zaradi občutka krivde in tesnobnosti partnerico zavračati tako čustveno kot v spolnosti. Pot iskanja krivca vodi v začaran krog, iz katerega se uspešno izkoplje le redkokateri par.

Veliko bolj učinkovito je, da se moški začne zavedati, da s svojo motnjo nikakor ni sam, in da je nujno, da se partnerja tudi o tej težavi pogovarjata. Prav tako je nujno, da se oba partnerja zavedata, da gre za težavo prehodne narave in nikakor ne za obsodbo na “večno zanič seks”.

Položaji, ki podaljšajo čas izliva

Na podaljšanje trajanja spolnega odnosa pa lahko v nekaterih primerih vplivate tudi s primerno izbiro položajev. Izogibajte se misijonarskemu položaju ter vsem drugim tehnikam, ki narekujejo, da je predvsem aktiven moški. Rajši obrnite vloge – položaji, kjer je zgoraj ženska (npr. sedeči položaji), se bodo v tem primeru izkazali za boljšo izbiro.

  • Share/Bookmark


En odgovor v “Ko je prehitro konec”

  1. fuga pravi:

    Ja, na “starost” je vse sorte. A kaj bi godrnjali, pač ne.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !